Sunday, October 31, 2010

OMG Sy Dalam Kerinduan!

Sedang menanti detik2 cuti sem..hehee.. Sy rindu sama mami,sister2,baby2, and also my cyunk! sgt rindu sama diorg..Agak lme xjmpe... Last jmpe family N dear time ry jela....after dat xjmpe da smpi skrg..huwaaaa sy xtahan kerinduan sama mereka.. Bler ye nk balik mlka.. As soOn as pOssibLe la.. Tiket bas sy bertarikh 3 Nov 2010 jam 10.30 pagi. Perjalanan ke Hentian Putra KL. Num seat 7B..hehehee..Perjalanan pulang ke Melaka lum rancang lg.. Yelaa xbli tiket lg..ish ish...sekian..

Friday, October 29, 2010

Saya Sangat Tension

OMG!! Tension sgt nk jwb exam psychology ni.. Bnyk sgt nk kne baca+hafal+paham..adesss.. Dah la xde gap...aduyaii..Npe la x gap kn psycho ngn micro.. ishhhhh.. Tension tahap gaban ni weh.. Ngntuk sgt2 tp risau esok ni... Hmmmmmmmm..

Saturday, October 23, 2010

Sabtu 23/10/2010

Hmmmm arini da lepas 1st paper ISSB232 Islamic Studies 3.. So ni la sem last amek Islamic Studies.. After that subjek more to Human Resource.. Skrg ni tgh nk tggu Research Method!  Xsaba betol nk jmpe ngn lect Arab tu..hahahaa.. Pe la jadi ngn class dye nnt.. More to ngntuk kot.hhhee.. ish ish. wanie xleh cmtu.. Kne fokus2.. hahaa.. Hmm so arini 1st paper da settle tggl lg 6 paper.. Mak aih npe bnyk sgt smpi 6? hahaa.. Bagusss sgt2.. Nk ngadap psycho, costing, micro, dan sewaktu dgnnye... penat lah..tu je nk ckp..huhuu.. sekian .. =)

Sunday, October 17, 2010

We Learn from Mistake

Hmmmm... Terasa mcm nk berfalsafah jap..Heheee... Tgh2 study tetiba dtg 1 idea berfalsafah.. Berfalsafah psl kehidupan gak... Setiap perkara yg terjadi sume berkaitan ngn our life.. so either good or not we must accept! It's our fate yg da ditentukan oleh-Nya.. The most important things is cmne nk accept sesuatu perkara tu...

Setiap manusia xpenah lari dr buat kesilapan.. Dan setiap kesilapan & pengalaman tu dpt mematangkan diri kter.. Mungkin dlu kter xpenah fikir bout this.. But bler umo makin meningkat makin bnyk la perkara2 dlu yg leh wt kter berfikir skrg ni.. For example dlu kter slalu mrh2 or akan melenting bler ade 1 perkara yg leh wt kter sakit hati gak la bler fikir balik.. Tp skrg ni bler fikir lebih dalam, benda tu sume leh control.. Diri kter yg control sume tu.. Dengan berpegang pada prinsip "Wanita matang adalah wanita yg pandai mengawal emosi" so xde mslh for dat.. Bia apepon yg dtg klu berfikir dgn tenang insyaallah dpt atasi dgn kesabaran & ketenangan... 

Other than that, klu kter dpt 1 berita tu jgn terus nk melenting or tuduh sebarangan sbb kter juz dgr dr 1 pihak.. Lg elok klu bincang n fikir b4 wt sesuatu keputusan tu.. Kdg2 manusia ni ssh nk tafsir.. Muka nmpk baek, sopan santun, tp sebenarnya pe yg dye ckp tu penipuan semata2.. Myb iri hati ngn org ln or jeles! Bese la manusia kn.. Luaran xmenggambarkan keperibadian seseorang.. Org yg baek tu lum tentu baek berbanding ngn org yg nmpk jahat tu.. Tp believe la, setiap penipuan tu akan terbukti kebenarannye.. "What goes around comes around" 

Friday, October 15, 2010

ISTIMEWANYA WANITA.

Allah berfirman:brmksud "Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan "

"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya "

"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh "

"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya "

"Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya "

"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu"

"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan dan ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan."

"Kau tahu;kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisirrambutnya."

"Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya.. Tempat dimana cinta itu ada."

Kirimkan ini kepada setiap wanita yang anda kenal hari ini untuk memperingati Wanita. Jika Anda lakukan, sesuatu yang baik akan terjadi.Anda akan menambah harga diri wanita!

Kirimkan msg ini juga kepada kaum lelaki, supaya mereka sedar dan ingat akan kecantikan wanita mereka yang azali.. bukan pada kecantikan luaran semata-mata. Selamilah hati wanita mu.. dan ingat lah... Setiap Wanita itu Cantik

30 Perkara Perempuan x Sempat Bgtau Lelaki

1. Bila sorang wanita mengatakan dia sedang bersedih,tetapi dia tidak menitiskan airmata,itu bermakna dia sedang menangis di dalam  
    hatinya.

2. Bila dia tidak menghiraukan kamu selepas kamu menyakiti hatinya, lebih baik kamu beri dia masa untuk menenangkan hatinya semula  
    sebelum kamu menegur dengan ucapan maaf.

3. Wanita sukar nak cari benda yang dia benci tentang orang yang paling dia sayang (sebab itu ramai wanita yang patah hati bila 
    hubungan itu putus di tengah jalan).

4. Sekiranya sorang wanita jatuh cinta dengan sorang lelaki, lelaki itu akan sentiasa ada di fikirannya walaupun ketika dia sedang keluar 
    dengan lelaki lain.

5. Bila lelaki yang dia suka dan cinta merenung tajam ke dalam matanya, dia akan cair seperti coklat!!

6. Wanita memang sukakan pujian tetapi selalu tidak tau macam mana nak menerima pujian.

7. Jika kamu tidak suka dengan gadis yang sukakan kamu separuh mati,tolak cintanya dengan lembut,jangan berkasar sebab ada satu semangat dalam diriwanita yang kamu tak akan tahu bila dia dah buat keputusan,dia akanlakukan apa saja.

8. Sekiranya sorang gadis mula menjauhkan diri darimu selepas kamu tolak cintanya,biarkan dia untuk seketika.Sekiranya kamu masih ingin menganggap dia sorang kawan,cubalah tegur dia perlahan-lahan.

9. Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa.Muzik,puisi,lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka.

10. Jangan sesekali beritahu perempuan yang mereka ni lansung tak berguna.

11. Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita.

12. Bila pertama kali lelaki yang dicintainya dalam diam memberikan respon positif,misalnya menghubunginya melalui telefon,si gadis akan bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat,tetapi sebaik saja ganggang diletakkan,dia akan menjerit kesukaan dan tak sampai sepuluh minit,semua rakan-rakannya akan tahu berita tersebut.

13. Sekuntum senyuman memberi seribu erti bagi wanita.Jadi jangan senyum sebarangan.

14. Jika kamu menyukai sorang wanita,cubalah mulakan dengan persahabatan.Kemudian biarkan dia mengenalimu dengan lebih mendalam.

15. Jika sorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu ajak keluar,tinggalkan dia sebab dia memang tak berminat denganmu.

16. Tetapi jika dalam masa yang sama dia menghubungimu atau menunggu panggilan darimu,teruskan usahamu untuk memikatnya.

17. Jangan sesekali mengagak apa yang dirasakannya.Tanya dia sendiri!!

18. Selepas sorang gadis jatuh cinta,dia akan sering tertanya-tanya kenapalah aku tak jumpa lelaki ini lebih awal.

19. Kalau kamu masih tercari-cari cara yang paling romantik untuk memikat hati sorang gadis,cubalah rajin-rajinkan tangan menyelak buku-buku cinta.

20. Bila setiap kali gambar kelas keluar,benda pertama yang dicari oleh wanita ialah siapa yang berdiri di sebelah buah hatinya,kemudian barulah dirinya sendiri.

21. Bekas teman lelaki akan sentiasa ada di fikirannya tetapi lelaki yang dicintainya sekarang akan berada di tempat teristimewa iaitu di hatinya!!

22. Satu ucapan 'Hi' sahaja sudah cukup menceriakan harinya.

23. Teman baiknya saja yang tahu apa yang sedang dia rasa dan lalui.

24. Wanita paling benci lelaki yang berbaik-baik dengan mereka semata-mata nak tackle kawan mereka yang paling cantik.

25. Cinta bermaksud kesetiaan, ambil berat, jujur dan kebahagiaan tanpa sebarang kompromi.

26. Semua wanita mahukan sorang lelaki yang cintakan mereka sepenuh hati..

27. Senjata wanita adalah airmata!!

28. Wanita suka jika sesekali orang yang disayanginya mengadakan surprise buatnya(hadiah,bunga atau sekadar kad ucapan romantis).Mereka akan rasa terharu dan merasakan bahawa dirinya dicintai setulus hati.Dengan i! ni dia tak akan ragu-ragu terhadapmu.

29. Wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang ambil berat tentang mereka dan baik terhadapnya.So,kalau nak memikat wanita pandai-pandailah...

30. Sebenarnya mudah mengambil hati wanita kerana apa yang dia mahu hanyalah perasaan dicintai dan disayangi sepenuh jiwa.




Monday, October 11, 2010

Menghitung Hari

Haaaa ni bukan menghitung hari utk kawen or bertunang ye...hehehe... Menghitung hari untuk final exam! juz on the corner. starting from 23rd oct till 3rd nov 2010 for 7 papers! gocchaa!! mmg start la hari gila2 kami yg akan menduduki final exam ni.. lbh2 lg bnyk subjek killer sem ni..blh dikatakan sumenye killer..hahaa..xtaw la cmne nk hadapi...cmne pon akan terus cuba hadapi spya dpt maintain n naekkn pointer.. =)) insyaallah...

10.10.10

Tarikh ni nmpk cntk..unik..Tp disebalik tarikh ni tersimpan 1 kejadian ngeri yg berlaku di Simpang Ampat,Alor Gajah Melaka di mana 1 kemalangan ngeri telah berlaku. Aku yg just tgk gamba je dah ngeri ni kn plak org yg ade kat tmp kejadian yg dpt tgk live! Yg sedihnya ade yg terbunuh dlm kemalangan trsebut.. Baru je habes  bulan syawal. Kejadian yg xdiingini berlaku.. Takziah utk mangsa2 yg terlibat dan takziah juga utk keluarga mangsa.. Ada hikmah disebalik kejadian.. "Al-Fatihah"

Sunday, October 3, 2010

I Love White!

xtaw npe skrg ni suka pd kaler putih..hehee.. nmpk suci bersih je ngn kaler putih ni... sedap mata memandang.. walaupun nmpk 0... hati pon rasak tenang... =)

5 Months Ago

Wut happened in the past 5 months? =) we're in love! Detik2 awal perchentaan kami..ahaks.. Malu2 la time 

tuh.. Yelaa masing2 da taw isi hati kn.. Mne x malunye..huhu.. Anyway I've never met a man like him! 

Understanding & caring ! I'm very lucky to meet a man like him.. Mungkin terlau awal nk cter everything.. pe yg aku n 

dia harapkan semoga hubungan ni kekal.. Insyaallah.. Ssh nk bina & jg hubungan spya kekal.. Tp kita sbg manusia 

blh mencapai ke arah itu klu berusaha.. Yang penting setiap keikhlasan itu dibalas dgn kebaikan.. Jujur & setia.. =))

Weekend At Melaka

So far balik melaka jap je... Bli tiket pon last mnute..huhu... Naseb baek ade tiket lg.. Klu xde mmg hampeh la xdpt balik kg.. Actually balik melaka ni nk settle sum assgmnt yg xdpt nk settle awl.. Atas sebab2 tertentu interview yg aku ngn ekin wt xleh nk transfer to cd@dvd.. Tp yg menyedihkan kat kedai area muadzam xleh buat sume ni.. Agak kebengangan jugak la.. Can u imagine kitorg kne submit report + video interview 1 okt but dat time kitorg still in problem video xleh transfer.. Pe lagi 3 o 4 days before submitting date aku try gak gi kedai gamba,cc,tny budak2 uniten lg sume xleh tlg.. Mmg cuak gak la.. Sbb lecturer ni cerewet ckt.. Pk dye mmg xnk terima sume alasan yg kitorg nk bg.. Nk dijadikan cter kitorg tawakal jelaa.. Yg sedihnye wt skrip sje da 4,5 jam..mmg hampeh btol.. Naek tersumbat telinga ni dgr interview smbl salin..haha.. Lawak gak la.. Ngn ekin ngntuk... Aku pon.. Penat gler la.. Mmg tido always xcukup selama nk siapkn sume assgmnt.. Nk wt cmne kn sume keje last mnute..haha..mne x nyee, nk siapkan assgmnt yg banyak + midterm + kuiz.. Mmg xcukup tgn nk wt.. Terpaksa berkorban masa gak la..huhu.. Haaa continue bout video interview ni.. Mmg cuak la klu Miss R xleh accept reason kitorg.. Imagine la if she nk jugak video tu on dat day.. Mne nk crik org yg leh transfer.. Gi kuantan mmg xsempat dah.. Pe lg aku pon try email miss R.. Tp dye xreply..Fuh!Mmg cuakk.. Anta msj pon xreply.. Bz beno miss R ni time nk anta assgmnt.. Being surprising when she reply my email on 30 Sept at 15.35pm..huh! dye mntk kitorg dtg bilik dye 1 okt b4 10am.. aku pk tiket aku kol 10.15am then ekin 10.30am.. Mmg sempat la.. Pg tu 9.30am kitorg cecepat gi bilik miss R.. Wah! Dgn kelembutan yg ade aku cter la dr A-Z bout prob kitorg.. Myb mood dye baik pg tuh kitorg dpt chance anta video tu by isnin..dgn seronoknyee aku balik kg dgn niat nk transfer.. Then skrg ni da settle pon..hehee... Tggl nk submt to her by monday.. =) tp girang2 pon terbang rm50 beb transfer saja.. Sumpah la lepas ni xnk guna handy cam lg..Ssh bangat... But ssh cmne pon dpt la sedikit pengalaman... =))

Friday, October 1, 2010

Jadi Busy Woman Jap..haha

waaaa this sem penat sgt. A lot of work to be completed! Not enough time to rest maaa.. Wanna go shopping pon mmg xsempat..hahaa..terpaksa la curi2 masa ckt utk rest..skrg ni sume keje da siap and time to submit! but be prepared for final exam starting on 23rd oct! tension tu mmg xleh nk ckp la..makin dekat nk abes ni makin banyak plak la kje.. dah la xnk merungut banyak sgt..hehee..pape pon life must be njoy!